Projekt EVO - nejnovější příspěvky

úterý 30. října 2012

Ekologové chtějí, aby soud zastavil přípravu spalovny u Mostu

Ekologické Hnutí Duha se snaží zabránit vzniku spalovny odpadů v Komořanech u Mostu. Chce po soudu, aby zneplatnil rozhodnutí Ústeckého kraje, který zamítl jeho odvolání proti vydanému územnímu rozhodnutí. Je to podobný právní případ jako stavební a územní povolení pro dostavbu dálnice D8, které jiná ekologická organizace u soudu také napadla, a dokonce si vynutila měsíční přerušení prací.


O podání žaloby dnes informovalo Hnutí Duha v tiskové zprávě, krajský soud ji ale zatím podle své mluvčí neobdržel.
Komořanská teplárna United Energy spaluje hlavně hnědé uhlí z místních dolů, ale s jejich majiteli vedla v posledních letech soudní spory a začala se poohlížet i po jiných surovinách. Jednou z možností je i komunální odpad. Zařízení za 2,2 až 3,5 miliardy korun má být v provozu v roce 2015, část peněz chce získat teplárna z evropských dotací. Tepelný výkon je projektován na 43 megawattů, elektrický má činit 12 megawattů. Spalovat se má zhruba 150.000 tun odpadů ročně.

Teplárna tvrdí, že hodnoty emisí neporuší a že spalovna bude mít i mnohem menší emise než současná hnědouhelná teplárna. "Spalovna je řešena velmi moderně, navíc vyřeší jiný ekologický problém. A Česko musí množství komunálního odpadu snižovat," řekl vloni v listopadu technický ředitel United Energy Petr Mareš, když se územní povolení projednávalo poprvé na mosteckém magistrátu. Firma povolení dostala a následné odvolání ekologů zamítl krajský úřad. Teď se proto obrátili na soud s žalobou, která je pro ně zřejmě jednou z posledních možností plán zastavit. (čtk)

Zdroj: http://www.denik.cz/kratce/1150110-ekologove-chteji-aby-soud-zastavil-pripravu.html