Projekt EVO - nejnovější příspěvky

pondělí 12. prosince 2011

Veřejné projednání plánované výstavby spalovny odpadů v Komořanech

V souladu se stavebním zákonem proběhlo v pondělí dne 28. listopadu 2011 od 10 hodin v budově Magistrátu města Mostu Veřejné projednání plánované výstavby spalovny odpadů v Komořanech. Veřejné projednání je součástí územního řízení a svolává je stavební úřad, jemuž tato povinnost vyplývá ze zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon).

Projekt EVO Komořany je vyvíjen ve spolupráci společností United Energy, a.s. (UE) a EVO Komořany, a.s. (EVO). Přípravné práce na projektu zahájila teplárenská společnost United Energy. Nositelem projektu, investorem a budoucím provozovatelem zařízení na energetické využívání odpadů pak bude akciová společnost EVO Komořany. Mezi společnostmi byla uzavřena dohoda o spolupráci. Projekt zahrnuje přípravu, výstavbu a následné provozování zařízení s roční kapacitou 150 000 tun komunálního odpadu. Dle harmonogramu projektu je předpokládáno zprovoznění zařízení v roce 2015.
V zasedací místnosti bylo přítomno cca 45 účastníků. V úvodu jednání byli přítomní seznámeni s procesy územního řízení a souhlasnými stanovisky, které stavební úřad ke dni konání veřejného projednání obdržel; tj. např. Policie České republiky, Krajská hygienická stanice, odbor životního prostředí Magistrátu města Mostu, Stanovisko EIA atd. Poté zástupce investora prezentoval fakta a záměry projektu a to včetně legislativy EU v oblasti nakládání s odpady, která je pro Českou republiku závaznou, porovnání produkce emisí se stávajícího zařízení UE a z budoucí spalovny odpadů EVO s tím, že část produkce tepla a elektřiny, vyrobená energetickým využitím odpadů nebude současně vyrobená i z UE; tzn. produkce emisí se oproti stávající nejen nezvýší, ale dokonce sníží díky přísnějším emisním předpisům pro spalovny oproti uhelným teplárnám, dále hovořil i o technologii spalování, která je v souladu s BAT (zkratka pro "Best Available Techniques" - nejlepší dostupné techniky) atd.
Zástupce investora informoval rovněž o podpoře výstavby EVO v České republice ze strany MŽP, kdy do roku 2015 jsou mimo EVO Komořany plánovány další 2 spalovny a to na Ostravsku tzv. KIC (Krajské integrované centrum využívání komunálních odpadů v Moravskoslezském kraji - Karviné) a Plzeňsku (Spalovna Chotíkov – ZEVO; tj. moderní Zařízení na Energetické Využití Odpadů)
Spalování odpadu je ve „starých“ členských státech EU běžnou praxí. V roce 2007 bylo v České republice v přepočtu na hlavu spáleno asi 40 kg ročně. Ve srovnání s ostatními zeměmi EU je to ale velmi málo. V Dánsku, které je největším unijním „spalovačem“ odpadu, ročně spálí 400 kg na hlavu, v Rakousku pak 150 kg.

Zástupce upozornil na to, že akciová společnost EVO-Komořany spustila na začátku listopadu nové webové stránky www.evokomorany.cz, na nichž mohou občané Mostu a okolí najít podrobné informace o projektu výstavby zařízení pro energetické využívání komunálních odpadů v Mostě, Komořanech.
Po prezentaci projektu probíhala diskuse jak ze stran veřejnosti ( občané), tak i ekologických organizací (Hnutí Duha, Arnika) či právnických osob (zástupce LUAS, VUAS, AUTODROM MOST a.s.). Byly předneseny a předány písemné připomínky a námitky, které bude nutné v souladu se stavebním zákonem řádně ze strany Odboru stavební úřad Magistrátu města Mostu a investora vypořádat. Připomínky se týkaly smluvního zajištění komunálních odpadů pro energetické využití, vlastností produktů po spalování odpadů a smluvního zajištění jejich ukládání po dobu životnosti zařízení EVO, zvýšení dopravního zatížení regionu v souvislosti se svozem odpadů atd.
Dle správního řádu vydá do 30 dnů Odbor stavební úřad Magistrátu města Mostu rozhodnutí a to buď kladné nebo záporné; případně řízení přeruší či pozastaví.

Ing. Milena Vágnerová
vedoucí Ekologického centra Most a Kralupy
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s.

Zdroj: http://www.ecmost.cz/clanky.php?page=verejne_projednavani_evo