Projekt EVO - nejnovější příspěvky

středa 30. listopadu 2011

Plánovaná spalovna odpadu v Komořanech: Odpůrci mají poslední šanci ji zastavit

Komořany - Odpůrci spalovny komunálního odpadu na okraji Mostu mají zřejmě poslední možnost, jak mohou její stavbu alespoň korigovat.


Na mosteckém magistrátu se rozeběhlo územní řízení a odpůrci v něm vznesli mnoho připomínek. Teplárna United Energy přitom už většinu potřebných povolení bez většího rozruchu získala. Její technický ředitel Petr Mareš říká, že stavba čistotu ovzduší nijak zásadně nezhorší.

Teplárna má dlouho problémy se zajišťováním dodávek uhlí a ohlíží se po jiných palivech. Před rokem uvažovala o tom, že by spalovala kaly z takzvaných ostravských lagun, nakonec od nich upustila a kaly skončí zřejmě v cementárně v Čížkovicích. O spalování komunálního odpadu se mluví déle. Zařízení za 2,2 až 3,5 miliardy korun má být v provozu v roce 2015.

Ekologové kromě zásadních věcí, spočívajících v dalším zhoršení situace ve městě, které patří k nejzaprášenějším v Česku, připomínkují i detaily - třeba údajně nedořešené nakládání se zbytky po spalování nebo systém návozu odpadu, který podle nich výrazně zvýší dopravní zátěž na silnicích. Vhodnější by prý bylo, kdyby se odpad řádně kompostoval.

Teplárna tvrdí, že hodnoty emisí neporuší a že spalovna bude mít i mnohem menší emise než současná hnědouhelná teplárna. „Spalovna je řešena velmi moderně, navíc vyřeší jiný ekologický problém. A Česko musí množství komunálního odpadu snižovat,” řekl dnes na projednávání Mareš.

Ekologové s ním nesouhlasí. „Nestačí splnit 'limitní' hodnoty emisí. V takto exponované oblasti jakýkoli další zdroj těžkých kovů, oxidu dusíků a dioxinů nepochybně zhorší už tak tristní kvalitu ovzduší,” uvedl předseda mostecké organizace Zelených Petr Klepiš. Stavbu připomínkuje zhruba deset organizací a spolků.

Zdroj: http://chomutovsky.denik.cz/zpravy_region/planovana-spalovna-odpadu-v-komoranech-odpurci.html